Projectbeschrijving

Het plaatselijk verhogen of herstellen van de structuurkwaliteit is essentieel om de milieukwaliteitsdoelstellingen zoals bepaald in het decreet integraal waterbeleid en de Europese Kaderrichtlijn Water te behalen. Daarop ontstond het idee om samen met alle landbouwers, natuurliefhebbers, waterbeheerders en bewoners te zoeken naar nieuwe acties die de biodiversiteit in en rond de Dommel bevorderen. Het innovatieve van dit project is het feit dat we vanaf nul beginnen, waarbij we niet uitgaan van uitgewerkte plannen, maar van de input van het publiek. De doelstelling is om via verschillende sessies naar oplossingen te zoeken die voor iedereen aanvaardbaar zijn en bovendien resulteren in concrete acties.



8 februari 2011

Wandeling is groot succes!

Europese en Vlaamse wetgeving schrijven voor dat de waterlopen in 2015 weer gezond moeten zijn. Waterbeheerders moeten ervoor zorgen dat het water in de beken een goede kwaliteit heeft en dat de biodiversiteit verbetert. Daarop ontstond bij de watering De Dommelvallei het idee om sámen met alle stakeholders, zoals waterbeheerders, landbouwers, natuurliefhebbers en bewoners, te zoeken naar nieuwe acties om de biodiversiteit in en rond de Dommel te bevorderen. Meningen en voorstellen vanuit de meest verschillende hoeken kunnen aan bod komen.

Daarom organiseerde de watering De Dommelvallei op 5 februari een wandeling langs de Dommel. Een 60-tal geïnteresseerden kwamen opdagen. In de parochiezaal van Linde Peer gaven Johan Hillen, burgemeester Theo Kelchtermans en gedeputeerde Frank Smeets een korte toelichting over het belang en innovatieve karakter van het project. Eddy Kesters van de watering lichtte de praktische aspecten van het project toe. Tijdens de wandeling gaven gidsen van de watering een woordje uitleg over het huidig beheer van de Dommel.

Verschillende visies kwamen aan bod en vele ideeën werden verzameld. De aanwezigen konden hun ideeën posten in de ideeënbus. Je kan de verschillende ideeën nalezen bij 'reacties' onder dit artikel. Je kan natuurlijk ook zelf ook nog een reactie of idee plaatsen (dit kan ook anoniem).

Op basis van deze ideeën zal in een drietal sessies tussen februari en april door vertegenwoordigers van o.m. landbouw en natuur naar oplossingen gezocht worden om de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te bevorderen. Deze oplossingen moeten voor alle sectoren aanvaardbaar zijn en die resulteren in concrete acties.
In de loop van 2011 en 2012 zullen de voorgestelde acties uitgevoerd worden. Het is natuurlijk nog even afwachten welke acties dit zullen zijn. In het najaar van 2012 is de volgende wandeling gepland. Dan kunnen de genomen acties voorgesteld worden aan het publiek.


7 opmerkingen:

  1. - Dommel proper actie: 1 grote vrijwilligersdag om wandelen en opruimen te combineren
    - Beekranden inzaaien met bloemenmengsel zodat bepaalde stukken een toeristische wandeling bieden rond biodiversiteit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. - Aannemers moeten ook plasiek en afval meepakken
    - Weiden langs de Dommel geschikters maken voor weidevogels = minder mest = minder mest in de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat ons allemaal 'Limburgen' om tot een resultaat te komen dat voor iedereen haalbaar is naar de toekomst, maar ook vandaag. We moeten er 'samen' met onze Dommel beter van worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het beekbeheer wordt goed aangepakt. Er zijn goede vorderingen meetbaar door de initiatieven van diverse sectoren. Maar probeer hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving waarin je u bevindt. Voer daarom bijvoorbeeld in landbouwgebied verbeterende werken uit die zich beperken tot de breedte van de beek en eventueel een kleine rand tot 1m breed. In bewoond gebied kan je hier tenslotte ook niet verder in gaan. Zijn daar ook bepaalde projecten haalbaar? De Dommel vormt ook daar een groen orgaan.
    Om de visknelpunten aan te pakken kunnen keien een goede oplossing bieden. Bij een hoger waterniveau kan het water er over stromen waardoor de omgeving geen hinder ondervindt. Ook beperkt maaien waar de Dommel dieper ligt kan de stroomsnelheid reduceren.
    Onze Dommel is een goed initiatief!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. - Overstort croxdijk in een vloeiweide laten lopen + opvangnet voor vuil
    - Aandachtstrekker aan de Bergskensstraat voor fietstoerisme o.a. hek + trapjes naar beneden
    - Voor de rest: doe zo verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij wonen reeds 35 jaar langs "Onze Dommel", vroeger vervuild, maar de laatste tijd meestal proper.
    We hebben ook nooit wateroverlast gehad door overstroming. In het porject moet de natuur zoals vissen, vogels en planten nieuwe kansen krijgen.
    Wel zijn we bevreesd voor werken die het waterpeil doen stijgen en zo onze kelder en garage onder water zouden zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vindt het een schitterend project; alleen zal er iedereen zijn schouders moeten onderzetten .
    Dat zal alleen kunnen als er duidelijke afspraken gemaakt worden waar iedereen zich aan houdt, maar waar ook elke betrokken partij zich aan moet houden.
    Het is een unieke kans voor alle actoren in het gebied om samen te werken aan iets waar we nog generaties trots op kunnen zijn , omdat we het zelf hebben beslist, en om dat het onze leefomgeving is .

    BeantwoordenVerwijderen