Projectbeschrijving

Het plaatselijk verhogen of herstellen van de structuurkwaliteit is essentieel om de milieukwaliteitsdoelstellingen zoals bepaald in het decreet integraal waterbeleid en de Europese Kaderrichtlijn Water te behalen. Daarop ontstond het idee om samen met alle landbouwers, natuurliefhebbers, waterbeheerders en bewoners te zoeken naar nieuwe acties die de biodiversiteit in en rond de Dommel bevorderen. Het innovatieve van dit project is het feit dat we vanaf nul beginnen, waarbij we niet uitgaan van uitgewerkte plannen, maar van de input van het publiek. De doelstelling is om via verschillende sessies naar oplossingen te zoeken die voor iedereen aanvaardbaar zijn en bovendien resulteren in concrete acties.



24 februari 2011

Eerste stakeholdersvergadering

De eerste stakeholdersvergadering van het project “Onze Dommel” heeft op 17 februari plaatsgevonden.
20 deelnemers, waaronder landbouwers, natuurliefhebbers en geïnteresseerden waren aanwezig. De bedoeling van deze eerste vergadering was vooral ideeën verzamelen over de toekomst van de Dommel. Ook werd gevraagd om naar el­kaar te luisteren en nieuwsgierig te zijn naar de meningen van anderen, zonder echter in discussie te treden. Alle ideeën zullen worden gebundeld en in een volgende vergadering verder besproken worden.
De deelnemers apprecieerden de gebruikte vergadertechniek.
Graag willen we alle deelnemers danken voor hun inzet. Ook dank aan Lieve Maes die deze eerste bijeenkomst op een bijzondere en voortreffelijke wijze heeft begeleid.


1 opmerking:

  1. Bij een wandeling langs de Dommel in Peer kwam ik tot de vaststelling dat er geen enkele vis in de Dommel zwom. In Overpelt daarentegen zit behoorlijk wat vis waaronder beekforel. Deze vissen zitten helaas vast voor een stuw die voor de vissen niet te overbruggen valt. Wat is tegenwoordig het nut van deze stuwen? Is het niet mogelijk deze te vervangen door vistrappen en zo het verval gelijkmatig te overbruggen? Door het wegnemen van de stuwen verhoogd de stroomsnelheid en de spoeling van de bodem. de grindbodem zou dan voor ideale paaiplaatsen kunnen zorgen wat de biodiversiteit ten goede komt.

    BeantwoordenVerwijderen